FOGYATÉKKAL ÉLŐK és ÉP BARÁTAINK KLUBJA
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FOGYATÉKKAL ÉLŐK klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
FOGYATÉKKAL ÉLŐK és ÉP BARÁTAINK KLUBJA
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FOGYATÉKKAL ÉLŐK klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
FOGYATÉKKAL ÉLŐK és ÉP BARÁTAINK KLUBJA
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FOGYATÉKKAL ÉLŐK klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
FOGYATÉKKAL ÉLŐK és ÉP BARÁTAINK KLUBJA
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
FOGYATÉKKAL ÉLŐK klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy átlagos felnőtt naponta nagyjából húsz alkalommal szellent. Hogy megelőzhessük a kellemetlen helyzeteket, nem árt jobban megismerni a testünket.
Mely ételek okoznak a leggyakrabban fokozott gázképződést?
Elsősorban a hüvelyesek (bab, lencse), a keresztesvirágúak (brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó), a fruktóz, mely a gyümölcsök jó részében és néhány zöldségben is megtalálható és a laktóz. A magas rosttartalmú, illetve a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, így például a burgonya, a kukorica, a tészta, a zab. A lista közel sem teljes, és természetesen egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik fokozott gázképződést vált ki nálunk.
Étrendünk rendszeressé tétele és a problémát okozó ételek mellőzése mellett egyéb lehetőségeink is vannak a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, kattintson ide!
Mindenkire máshogy hatnak az ételek, és az, hogy miként
vagyunk képesek megemészteni az ételeket, sok tényezőtől függ (például
az életkortól). Egyszerű módon deríthetjük ki, hogy melyik étel hogyan
hat ránk: vezessünk étkezési naplót! A gázképződés ellen
viszonylag könnyű tenni: iktassuk ki azokat az ételeket étrendünkből,
melyektől túl sokat szellentünk. Ha egy egészséges és kedvelt étel
okozza a gázképződést, akkor csökkentsük az elfogyasztott mennyiséget, majd óvatosan vezessük be újra, hogy az emésztőrendszerünk hozzászokhasson.
Kipróbálhatunk valamilyen étrend-kiegészítőt is: egyesek speciális
enzimeket tartalmaznak, és segítenek megemészteni az elfogyasztott
ételeket. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a laktáz, mely a tejtermékek
emésztését könnyíti meg.
Némi levegőt mindenki lenyel evés közben, ez teljesen normális
folyamat.
![]() |
||
|
Azonban időnként túl sok levegő kerülhet a bélrendszerbe, ami
fokozott szellentéssel jár együtt. Kerüljük azokat a helyzeteket, melyek
során túl sok levegőt nyelhetünk, ilyen például a rágógumizás, a dohányzás, a túl gyors evés. A rosszul behelyezett műfogsor és a túl sok szénsavas ital is levegőnyeléssel jár együtt. Meglepő módon, a stressz miatt is sok levegőt nyelhetünk, ha ugyanis idegesek vagyunk, hajlamosak vagyunk kapkodni a levegőt.
Ha úgy érezzük, túlságosan sokat szellentünk, mindenképpen beszéljünk erről az orvosunkkal. Az abnormális mennyiségű gázképződés ugyanis komolyabb betegség, például irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység vagy hasnyálmirigy problémák tünete is lehet.
|
|
M Imre írta 2 hete a(z) Ez, meg az... fórumtémában:
Barlangba lépnek, de megnyílik előttük a világ – Több mint ...
Brennings Shailla írta 4 hete a(z) Bemutatkozom fórumtémában:
valami frissítés ezzel kapcsolatban? S. B. (CEO) ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!