Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Teljesen egyetértek! Egy embernek, bárki legyen az, egy tisztség elég, mert többet nem tud tisztességesen ellátni.

Válasz

Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Miért is?
Nem tehettünk mást!
Pl.: Engem, az első "szereplésem" után úgy hívtak meg az akkori Civil Műhely soron következő ülésére, hogy éjszaka kaptam meg az e-mailt és reggel 9 órára már ott kellett volna lennem. Autóm nem volt, ma sincs, így természetesen nem tudtam ott lenni. Amikor ezt szóvá tettem, azt a választ kaptam, hogy sajnálják Ők is akkor tudták meg. S ez így ment mindig, aztán feladtam és próbálom függetleníteni magamat és sorstársaimat az érdekképviseletünktől.

Válasz

Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

József Attila szavaival kérlek: "Ülj le közénk és mesélj".

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Hát igen ... de az Illés együttes szavaival élve: "Miért hagytuk, hogy így legyen?"
Szerintem néhányan nem hagytuk, de nem tudtunk tenni ellene semmit! Ez nem a mi hibánk, hanem a hatalom bűne ...
Én nem szívesen dagasztom itt a sarat, szeretnék tenni a jobb helyzetért! Saját magam helyzetjavulását csak a sorstársakéval közösen, a sorstársaim körülményei pozitív változásával tudom elképzelni! Nem úgy, mint dr. Kósa (és elvtársai) aki milliós fizetéseket kap a mi bőrünkre!

Válasz

Bánóczy Zoltán üzente 14 éve

A MEOSZ-ról tudnék mesélni............

Válasz

Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Kedves István!

Ez a MEOSZ-ban és tartok tőle, hogy mindenhol így történik.:-((

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Sorstársak!
A fogyatékosügyi szervezeteknek fogalmuk sincs a mi,mindennapi problémáinkról! Jelezzük,akinek van lehetősége, kitartása ,vívni a szélmalomharcot,de semmi nem történik!
A pénzek meg elcsúsznak!Hová?

Válasz

Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Kedves Sorstársak!

Azt gondolom, hogy a fogyatékosügyi szervezetek rossz úton járnak, jártak. Két urat nem lehet szolgálni, csak Carlo Goldoni: Két úr szolgája című vígjátékában. A mindenkori hatalomtól kapják a működésükhöz a pénz - amelyből páran jól élnek - és minket kellene szolgálniuk.
Ez nem megy most sem és soha nem ment!!!

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

A kórházak után most úgy tűnik, hogy a fogyatékosügyi szervezetek is megállapodtak a szociális tárcával a jövő évi finanszírozásról. A helyzet persze nem mindenki számára kielégítő, de annál sokkal jobb, mintha harminc százalékot vettek volna el.



Egységesítették a támogatásokat, amelyek mértéke csökken, és ezt a tárca szerint elfogadták a szakmai szervezetek. Voltak olyan egyesületek, amelyeknek csak az eredeti támogatás átlagosan huszonöt, harminc százaléka jutott volna, ehhez képest sikerült megegyezni kicsit több pénzben.
A válság miatt kilenc százalékkal kevesebb pénzt kapnak a költségvetésből jövőre a fogyatékosügyi szervezetek. Ezt Korózs Lajos szociális államtitkár jelentette be, hozzátéve, hogy ez az arány megegyezik a tárca keretének átlagos csökkenésével.

Az egyeztetésen ott voltak az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és az Autisták Országos Szövetsége vezetői és persze a helyi szervezetek képviselői is.
Összességében kilenc százalékkal jut kevesebb a támogatásukra, összesen 682,5 millió forint.
Ebből a pénzből kell megoldaniuk a szervezetek működtetését, bizonyos hiánypótló szolgáltatások kialakítását és a közösségi rendezvények költségeit
A minisztérium megígérte és támogatja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét azzal kapcsolatban, hogy lakás-akadálymentesítési támogatással illetve a gépjárműszerzési- és átalakítási támogatásokkal kapcsolatos juttatásokat más költségvetési sorok terhére megkaphassa.

Nem egyformán fogadták a forráscsökkenést a szervezetek. Nehéz elégedettnek lenni egy kilenc százalékos csökkentéssel, az ugyanakkor elfogadható, hogy nem a tervezett 30 százalékkal kapnak kevesebbet az érintettek. Így a mozgáskorlátozottak egyesületének elnöke, más meg azt mondja, hogy az értelmi fogyatékosokat képviselő ÉFOÉSZ elnöksége a hétvégén már válságtanácskozást is tartott arról, milyen szolgáltatásokat kell megszüntetniük annak érdekében, hogy kijöjjenek a kevesebb pénzből. Persze aláírták ugyan a megállapodást, mert tudják, hogy a válság miatt mindenkinek áldozatot kell vállalnia. Ugyanakkor fenntartásaik vannak azzal a módosítással kapcsolatban, amely szerint a jövőben a támogatás egy részére pályázniuk kell a szervezeteknek. Attól tartanak, hogy valóban időben kiírják-e az említett pályázatokat.
Más kérdés persze, hogy a civil pályázati rendszerekben a fogyatékosügyi pályázatok preferált helyen szerepelnek és akár a működtetésükre, akár a programjaikra megtalálják a megfelelő forrásokat.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Összességében 682, 5 millió forintot kapnak jövőre a fogyatékosügyi szervezetek feladataik ellátására.Az Autisták Országos Szövetsége 2010-ben 40, míg a többi szervezet 70 millió forintot kap majd automatikusan; ezen kívül a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az első félévben 27 millió forintot kap hiánypótló szolgáltatások működtetésére, de 2010 második félévében már pályázniuk kell erre a támogatásra. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is kap plusztámogatást, 35 millió forintot, székházügye rendezéséhez- tette hozzá az államtitkár.
Ennek egy része automatikusan jár, a többire pedig pályázni kell - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, a fogyatékosügyi szervezetekkel kötött megállapodás részleteit ismertetve.

Korózs Lajos elmondta, hogy eddig számos aránytalanság volt a fogyatékosügyi szervezetek támogatása kapcsán, ezért is döntöttek úgy, hogy egységesítik a rendszert: a pénz egy részét automatikusan kapják, a többire pedig pályázniuk kell a szervezeteknek. Összességében 682,5 millió forintból gazdálkodhatnak majd jövőre. Ebből 382,5 millió forint jár majd automatikusan az öt nagy fogyatékossági szervezetnek a feladataik ellátására, további 273 millió forintra pedig pályázhatnak. A kisebb szervezeteknek pedig 27 millió forintot különítenek el- tette hozzá.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, illetve a magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) és ezek helyi szervezeti vettek részt az egyeztetésen, és mindannyian elfogadták a megállapodást- közölte Korózs Lajos.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Megegyezett a fogyatékosügyi szervezetekkel a szaktárca. Egységesítették a támogatásokat, amelyek mértéke csökken, és ezt a tárca szerint elfogadták a szakmai szervezetek. Voltak olyan egyesületek, amelyeknek csak az eredeti támogatás átlagosan huszonöt, harminc százaléka jutott volna, ehhez képest sikerült megegyezni kicsit több pénzben.A válság miatt kilenc százalékkal kevesebb pénzt kapnak a költségvetésből jövőre a fogyatékosügyi szervezetek - jelentette be Korózs Lajos szociális államtitkár, hozzátéve, hogy ez az arány megegyezik a tárca keretének átlagos csökkenésével. A minisztérium öt érdekvédelmi szervezettel állapodott meg - mondta el a megállapodást ismertetve a kormányszóvivői tájékoztatón az államtitkár.

A rendszerhez feltétlenül hozzá kellett nyúlni a meglévő aránytalanságok miatt - mondta. Közölte azt is: az egyeztetési folyamatban résztvevő öt szervezet egybehangzóan elfogadta, hogy a gazdasági válság miatt a ideinél kilenc százalékkal kevesebb, összesen 682,5 millió forint jut a területre jövőre. Ebből 300 milliót pályázati úton osztanak el, 27 milliót pedig az öt nagy szövetség egyikéhez sem tartozó tömörülések nyerhetnek el. Egységesíteni akarták azt az alaptámogatást, amelyet automatizmusként kapnak, és különválasztották azokat a pályázati lehetőségeket, amelyeket hiánypótló szolgáltatások biztosítására fordíthatnak a szövetségek - mondta Korózs Lajos.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és ezek helyi szervezeti vettek részt az egyeztetésen, és minden delegált elfogadta a megállapodást.

Korózs Lajos elmondta: a szervezeti rendszerét most építő autisták szövetsége jövőre 40, a többi tömörülés 70 millió forintot kap a működésre automatikusan. Emellett a vakok és gyengénlátók szervezete az első félévben 27 millió forintot kap hiánypótló szolgáltatások működtetésére, de 2010 utolsó hat hónapjában már pályáznia kell erre a célra. A mozgáskorlátozottak érdekvédelmét ellátó MEOSZ 35 millió forint támogatást kap székházügye rendezéséhez.


A helyzet jobb annál, mintha harminc százalékot vettek volna el

Nehéz elégedettnek lenni egy kilenc százalékos csökkentéssel, az ugyanakkor elfogadható, hogy nem a tervezett 30 százalékkal kapnak kevesebbet az érintettek - így kommentálta a mozgáskorlátozottakat képviselő MEOSZ elnöke, Hegedűs Lajos a megállapodást.

Az értelmi fogyatékosokat képviselő ÉFOÉSZ elnöksége a támogatás csökkentésének ismeretében a hétvégén már válságtanácskozást is tartott arról, milyen szolgáltatásokat kell megszüntetniük annak érdekében, hogy kijöjjenek a kevesebb pénzből - mondta megkeresésünkre Kovács Melinda ügyvezető igazgató. Hozzátette: aláírták ugyan a megállapodást, mert tudják, hogy a válság miatt mindenkinek áldozatot kell vállalnia. Ugyanakkor fenntartásaik vannak azzal a módosítással kapcsolatban, amely szerint a jövőben a támogatás egy részére pályázniuk kell a szervezeteknek. Attól tartanak, hogy valóban időben kiírják-e az említett pályázatokat.

Az igazgató problémaként említette azt is, hogy a pályázati pénzekből például az érdekvédelmi tevékenységet nem lehet majd finanszírozni, márpedig a fogyatékosokat képviselő szervezeteknél ez a munka jelentős részét teszi ki.

A minisztérium szerint a szociális ellátásra jutó pénz csökkenése nem veszélyezteti az ellátás színvonalát. Kovárik Erzsébet szakállamtitkárt rádiónknak elmondta: a kilenc százalékban benne van például az a járulékcsökkenés is, amelyet az intézményeknek jövőre nem kell befizetni.


Fidesz: tisztességtelen a kormány

A Fidesz tisztességtelennek és cinikusnak tartja a fogyatékosügyi szervezeteknek szóló kormányajánlatot. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki kabinetjének vezetője azt mondta: a kormány visszaél a hatalmával, amikor alkukat kényszerít a kiszolgáltatottakra. Mint fogalmazott: a fogyatékosok szervezetei rá vannak szorulva az állami támogatásra, ezért nyilvánvalóan kénytelenek elfogadni azt, akármilyen kicsi, hiszen különben tönkremennének.

Szijjártó Péter hozzátette: látszik, hogy a kormány lépésenként már hajlandó a költségvetés visszavonására. A Fidesz úgy véli: az egész költségvetéssel ezt kellene tenni.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Megegyezett a fogyatékosügyi szervezetekkel a szociális tárca


Az egyes keretösszegek konkrét nagyságáról,és a felhasználás módjáról csütörtökön számolnak be.

Megállapodott a jövő évi költségvetési támogatások részleteiről a szociális tárca a fogyatékosügyi szervezetekkel - közölte este a minisztérium.
A szociális tárca szakemberei múlt kedden ültek tárgyalóasztalhoz a fogyatékosügyi szervezetek képviselőivel, a tárgyalások ezen a héten szerdán folytatódtak, amelynek eredménye a megállapodás - közölte a tárca.
Az egyes keretösszegek konkrét nagyságáról és a felhasználás módjáról Korózs Lajos, a minisztérium államtitkára, valamint Horváth Péter, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára csütörtökön tart sajtótájékoztatót Budapesten.
Két hete a fogyatékosügyi szervezetek arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége éves működési támogatása 72 százalékkal, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége éves támogatása 50 százalékkal, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége éves támogatása pedig 75 százalékkal csökkenne a 2010. évi költségvetés tervezete szerint.

Forrás: MTI

Válasz