Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Kedves Sorstársak!

Ezek az esetek, amiket írtok, több, mint elszomorító.:-(( Kiutat sem látok!!!

Válasz

Máté Tóth Mária üzente 14 éve

Nem arról szól,hogy jó legyen.Az összeomlóban levő nyugdíjrendszer tehermentesítéséről szól,ehhez termett a 300 millió Uniós támogatás.ORSZI meg minden etikátlan eszközzel kiszolgálja azt.( Leletek megmásítása, diagnózisok sorának lehagyása)Kánaán is lehetne, ha lenne választék rengeteg jó munkalehetőségből.Én még az elején tartok.nincs tapasztalatom. A nov-i rokk. nyd. után épp ma kaptam meg a dec-jan.-i rehab járadékot, de ezt is csak telefonálás után, mert febr-i nyd kif-sel akarták küldeni. Most jöttek a számláim sora, meg két középisk, gyerek is ellátásra szorul, úgyhogy épp jókor!Kérdeztem a munkaügyi KP-n, milyen munkát lehet vállalni alapfokú számtec.tanfolyammal szerinte ( azt lehet ingyen tanulni), azt mondta, semmilyent:)))Régi hivatásomban nemigen van felvétel, meg ők nincsenek a rehab foglalk.-i listán.Meghát elég megterhelő is lenne.mert hát egészséges nem lettem! 50% ellenére sem. Majd figyelem a tapasztalatokat,remélem, sokan írnak! Üdv: MÁté

Válasz

Zrinyi István üzente 14 éve

Z -né Erzsike


születésemtől fogva két oldali csipőficamom van
van 9év és 270 nap munkaviszonyom , 18 évvel ezelőtt dolgoztam utoljára, és mivel én 2009 juniusában voltam felül vizsgálaton nem pedig 2009 julius 1 után igy még rám nem az uj törvény vonatkozik , miszerint a nyugdij összege változatlan marad mert rám még az vonatkozik , hogy a 18 évvel ezelőtti 9 év 270 napi keresetem alapján ujra számolják a rehab nyugdij összegét és ez álltal majdnem 20 ezer forintal lett kevesebb a pénzem , és még el kell viselni a munka ügyi központnál a kérdést miért nem tudja elfogadni az állást, mert ugye az ember papirjain azt nem nézik meg mit vállalhatna el, mert szerintük mindenki olyant vállal el amit szeretne csinálni nem baj ha nem birja is csak vállaljon már el valamilyen munkát mert ha sokat vissza utasit akkor megvonják a járadékot .
tehát elösször az orvos szakértöinél lettem egészségesebb,, jelszóval tul fiatal vagyok a nyugdijhoz,, de a betegséghez már nem,,és ha több betegségem lenne hozzá talán több lehetne a %

majd ha elvállalok valamilyen munkát ami üti a rehab papirom szerinti munka vállalás tényezőit akkor a következő orvos szakértőin már teljesen egészséges leszek ,, hurrá akkor talán az orvosom szerint a protézis cserét már nem is rajtam kell elvégezni mert az orszis és a munkaügyi papirokon már egészséges vagyok,, az orvosi papirok meg már nem számitanak semmit mivel mindenki tud iratni ha akar ilyen leleteket , de természetesen egy röngen leletet amit nem tud mindenki gyártatni azt nem nézik meg , nehogy igazi leleteket tartalmazzon

cak annyit kivánok a törvény alkotóinak és végrehajtóinak csak annyi fájdalom , görbe menés, sántitás, derékfájás , stb legyen az életükbe amit az egészséges társadalom egy kicsi rétege furcsán néz , ki néz, sajnálkozik stb.. mint nekem és a sorstársaimnak, de sorolhatnám a többi mozgás szervi betegséget is ami mára már az orszi szerint nem betegség

bocsánat a sok saját magammal foglalkozo sorokért de ki kell irnom magambol mielött a pszihiátrián kötök ki

szeretném ha irnának azok akik igy jártak hasonloan min én

előre is köszönöm

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Akkor oké, mert irtó nehéz eligazodni. Illetve nem olyan oké, csak az, hogy preciz lett.

Válasz

Bánóczy Zoltán üzente 14 éve

nem bruttó, nettó jövedelem és 2009. julius 1.-től
a hozzászólásokkal már precíz

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Legfeljebb rokkantsági nyugdíja kétszeresét keresheti a III. rokkantsági csoportba tartozó, nyugdíjkorhatárnál fiatalabb személy. Ha a rokkant személy a minimálbérnél nem keres többet, akkor nem kell a keresetét a nyugdíja kétszereséhez viszonyítani.
A rokkantsági nyugdíj egy jövedelemarányos keresetpótló ellátás, amely annak jár, aki az egészségkárosodása miatt nem, vagy a korábbinál lényegesen kevesebbet tud dolgozni, ezért keresetvesztesége van. A rokkantsági nyugdíj addig jár, amíg a rokkantság egészségügyi és jogi értelemben is fennáll. Ha valaki az egészségkárosodása ellenére képes ugyanannyit dolgozni és keresni, mint azt megelőzően, annak meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíját.

Az I. rokkantsági csoportba tartozók mások ápolására szorulnak, a II. csoportba tartozók önellátók, de munkavégzésre nem alkalmasak, a III. csoportba tartozók munkavégző képessége csökkent a korábbi munkavégző képességükhöz viszonyítva. A kereseti korlát az I. és a II. rokkantsági csoportba tartozókra nem vonatkozik.

A rokkantsági nyugdíjasok nyugdíjuk folyósítása mellett soha nem dolgozhattak korlátlanul. A 2008 előtti szabályozás szerint a rokkantsági nyugdíjat akkor lehetett folyósítani, ha a rokkant nem dolgozott rendszeresen, vagy keresete legalább 20 százalékkal kevesebb volt a megrokkanás előttinél. Ez utóbbi nehezen vizsgálható feltétel volt. A rokkantak általában a megrokkanás előttinél rövidebb munkaidőben dolgoztak, ez nem minősült rendszeres munkavégzésnek, így a keresetük alakulását már nem kellett vizsgálni.

2008-tól az új megállapítású, 2009-től minden öregségi nyugdíjkorhatár alatti III. rokkantsági csoportba tartozó rokkant kereseti szabálya megváltozott. A kereseti korlátot a rokkantsági nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresethez kell hasonlítani, mert így mérhető, hogy a rokkant személy az egészségkárosodás miatt a korábbinál alacsonyabb teljesítményre képes, alacsonyabb összeget tud keresni.

Az érintett rokkant személyek és foglalkoztatóik számára egyszerűbb szabályozás lépett hatályba július elsejével. A rokkantsági nyugdíjat a III. rokkantsági csoportba tartozó, nyugdíjkorhatárnál fiatalabb személy részére mindaddig folyósítani kell, és nem lehet megszüntetni, amíg az érintett bruttó keresetének előző hat havi átlaga a rokkantsági nyugdíja kétszeresét meg nem haladja. Ha a rokkant személy a minimálbérnél nem keres többet, nem kell a keresetét a nyugdíja kétszereséhez viszonyítani - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Sajtótitkárságának közleményében.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

2010. január 1-jétől megszűnik a rokkantsági nyugdíjra jogosultsága annak a 62 évesnél fiatalabb, 50-79 százalékos egészségkárosodással élő munkavállaló, akinek a – hat egymást követő hónapban keresett – bruttó jövedelme magasabb, mint a rokkantsági nyugdíjának kétszerese. Akinek pedig a rokkantnyugdíja olyan alacsony, hogy a kétszerese is kevesebb, mint a mindenkori minimálbér (idén 71500 ft), annak kereseti maximuma a minimálbér. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek a rokkantnyugdíja mondjuk 50 ezer forint, annak keresete nem lehet magasabb 100 ezer forintnál, de ha a rokkantnyugdíja csak 30 ezer forint, akkor a kereseti korlát 71500 forint.

Válasz

Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Kedves Bánóczy Úr!

Nem szidok én senkit, csupán szeretnék egy, csupán egy Emberrel eszmét cserélni, Akinek jók a tapasztalatai a Rehabilitációs járadékkal kapcsolatosan. A törvény olvasva és a hozzám eljutott tapasztalatok alapján, inkább amolyan szemfényvesztésnek mondanám.

Üdvözlettel:
Lőrincz Erzsébet

Válasz

Bánóczy Zoltán üzente 14 éve

Nem kapta meg a 67-et...mennyit kapott, mert ha min. 50 %-ot, akkor ugyanott van a hatályos jogszabály szerint. Amennyiben nem érte el az ORSZI szakvélemény szerint az 50 %-ot megkérdőjelezem az előbbi vélemény korrektségét. Ne szidd a jogalkalmazót, nem jótékonysági intézmény...

Válasz

Bánóczy Zoltán üzente 14 éve

Figyelem ! A rokkantnyugdijas ill. járadékos keresetkorlátja ez év július 1.-től megváltozott, tehát a fent leírtak nem helytállóak. A hatályost kell feltenni, nem az onyi őskori magyarázatát.
üdv. Bánóczy

Válasz

Lőrincz Erzsébet üzente 14 éve

Kedves Sorstársak!

Munkám során sokszor találkoztam, találkozom ezzel a törvénnyel, csak nem tudom mire való? Több munkatársamnak kellett ez évben felülvizsgálatra menni és mivel nem mindegyik kapta meg a 2 évvel ezelőtti 67%-ot, noha állapota nem javult. Ez a törvény volt a Hivatal részéről a mézesmadzag. Amelyet úgy ajánlott a Hivatal, mint maga a kánaán. Kérem a Tisztelet Sorstársakat, ha valakinek van tapasztalata e témában ossza meg velem.
Köszönöm!

Üdvözlettel:
Lőrincz Erzsébet

Válasz